Trivselregler

Att bo i bostadsrätt innebär att ingå i en gemenskap. Trivselregler eller inte – det är frågan? Här kunde vi ha avstått från att presentera flera punkter med olika trivselregler. Man måste visa hänsyn och agera med förstånd utan att det finns skrivna regler för allt.

Ändå kommer det nu ett antal trivselregler. Vi menar att det skapar den helhet som behövs för att vi alla skall ha det så trivsamt som möjligt. När dessa följs bidrar vi till en bra grannsämja, att vårt område ser snyggt och attraktivt ut. Vi slipper onödiga kostnader samtidigt som vi får ett välskött hus som kan ge våra lägenheter ett högre värde.

Söder Torn har 172 lägenheter. Det betyder 172 olika hem. Det är lätt att glömma, att när vi stänger lägenhetsdörren bakom oss och är i hemmets trygga vrå, så är vi inte ensamma i huset. Vi är många som ska trivas tillsammans.

Vi har medvetet lagt en hel del ytterligare information under de olika rubrikerna på hemsidan. Läs även där för att få vägledning om vad som gäller.

Läs och gläds över trivselreglerna nedan och använd dem gärna som uppslagsbok om du är osäker.

Stadgarna

Skyldigheter och rättigheter i stort regleras i föreningens stadgar. I stadgarnas § 13 anges att också dessa trivselregler (=ordningsregler) är en del av skyldigheterna som du har som bostadsrättshavare.

Altaner/Uteplatser

På altan eller uteplats håller man snyggt och rent. Möbler och annan utrustning är välskötta. Ytorna fungerar inte som lagerplats eller förråd. Se också gestaltningsprogrammet.

Balkonger

Balkonglådor hänger på insidan av balkongen.

Grillning

Det är tillåtet att grilla på balkonger och enskilda uteplatser under förutsättning att det är elgrill som används. Kol- och gasgrillar får inte användas.

Grillning är inte tillåtet på gemensamma uteplatser.

Gårdar

På gårdarna sker inte bollspel, brädåkning och annan lek som kan bli störande.

Husdjur

Husdjur hålls kopplade och rastas inte på gården eller i gångarna.

Kasta ut saker

Kasta ut saker från fönster skall ingen göra! Ändå har det skett från Tornet. Att kasta ut saker är inte bara olämpligt utan också direkt farligt. Varken fimpar, isbitar, burkar eller annat får därför kastas ut.

Ljud

Från kl 22 och fram till kl 07 är principen att det är störningsfritt. Vid traditionella helger, t ex midsommar, jul och nyår, får du räkna med att ljud från grannarna kan hålla på längre än till kl 22, t om en bit in på natten. Planerar du en tillställning, som avslutas sent informerar man sina grannar.

Rökning

Rökning sker inte i våra gemensamma utrymmen.

Säkerhet

I vår omgivning rör sig mycket folk. De som är behöriga kan komma in i våra hus via vårt låssystem. Släpp inte in okända eller personer som inte kan identifiera sin kontakt i föreningen. Se till att dörrar och grindar är låsta.

Tak

Kubernas tak är en yta som man inte vistas på. Det kan vara frestande vid nyår att se mer av fyrverkerierna därifrån. Sommartid kan frestelsen också vara stor att lägga sig på taket för att sola. Inget av detta är alltså  tillåtet.

Övrigt

Som framgår ovan finns det, under andra rubriker på hemsidan, mer information om vad som gäller. I länkarna nedan kan du läsa mer.

Om föreningen

Bo i Söder Torn

Felanmälan